NOVÉ POTRAVINY PRO VAŠE DĚTI

15.11.2018 09:52 / Petra Findurová

Pro vaše děti jsme zařadili příští týden dvě nové potraviny. Jedná se o FREEKEH a QUINOA

FREEKEH-

Freekeh (vysl. fríkech) má mnoho společného s bulgurem. Vyrábí se také z tvrdozrnné pšenice nebo pšenice špaldy. Pro výrobu freekehu se pšenice sklízí nezralá, přesně v okamžiku, kdy pšenice začíná zlátnout, ale zrno je ještě zelené, měkké a mléčné. Po sklizni se klasy nechají pár dní sušit na slunci a potom se opatrně ožehnou. Oheň se pečlivě kontroluje, aby se zrna v klasech jen lehce opražila. Získají tím lehce kouřovou, zemitou a zároveň oříškovou příchuť, která je pro freekeh typická. Působením tepla se zastaví proces zrání. Nakonec se zrno usuší a pak naláme, podobně jako bulgur. Taková pšenice má oproti té běžné několik předností. Obsahuje kvalitní bílkoviny a má velmi vysoký obsah vlákniny. Obsah tuku je na druhé straně velmi nízký. Obsahuje také velké množství vitamínů a minerálních látek.

Používá se jako příloha, do rizot, polévek

QUINOA-

Quinoa neboli Merlík čilský je původní rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Černá quinoa je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější ze všech druhů quinoy. Quinoa se snadno a rychle uvaří, při vaření se zrníčka rozevřou a absorbují vodu. Jedná se o přirozeně bezlepkový produkt, s vysokým obsahem bílkovin, minerálů, vitamínů, vápniku, hořčíku a vlákniny (obsahuje téměř dvojnásobek vlákniny než klasické obiloviny),Pravidelná konzumace napomáhá regulovat krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Má nízký glykemický index - zasytí na dlouhou dobu bez zbytečného zatížení. Quinou je možné využívat téměř do jakéhokoliv pokrmu (je možné ji připravovat na slano i na sladko). Má všestranné použití - quinou je možné po základní úpravě přidat do ovocných i zeleninových salátů, lze přimíchat do rýže, těstovin, bulguru, dá se zapékat se zeleninou, či masem, přidat do těsta na lívanečky nebo sušenky.

Doufáme,že jim bude chutnat a možná i Vás navnadí a uvaříte si i doma nějakou tu dobrotu z těchto potravin.