Alergeny

14.3.2017 09:32 / Petra Findurová

Alergeny ve školní jídelně

Dle legislativy EU a ČR jsou od 13.12.2014 stanoveny specifické požadavky na označování alergenů u výrobků a jídel ve veřejném stravování.

týkají se také tedy naší školní jídelny.

Alergeny jsou přirozeně  se vyskytující látky, které mohou u přecitlivělých jedinců způsobit nepřiměřenou reakci imunitního systému (tzv. alergickou reakci), která může vyústit až v anafylaktický šok. Tyto potraviny či složky potravin se však neuplatňují u běžné populace a nemají vliv na zdravotní stav, mohou být bez obav konzumovány.

Mezi potravinové alergeny patří celá řada potravin, Evropská unie však specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu značeni.

Školní jídelna je povinná ,,jasně a zřetelně označit alergenní složky" které jsou přeneseny z receptur a ingrediencí použitých při výrobě jednotlivých pokrmů.Toto označení není povinné, pokud název pod kterým je potravina podávána, jednoznačně odkazuje na tuto alergenní složku, např.celerová polévka.

Školní jídelna a označení alergenů plní pouze funkci informační, stejně jako každý výrobce potravin a pokrmů.Má za úkol dostatečným způsobem informovat strávníka o přítomnosti alergenní složky v potravině.Nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti stávníků - tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce uhlídat sám.Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků, a nelze se při velkém počtu strávníků věnovat jednotlivcům s přecitlivělostí na některý alergen a tento při přípravě pokrmů eliminovat

 

 

Výsledek obrázku pro alergeny

Naše škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze taková cookies, která jsou nezbytně nutná pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb, a u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies). Pravidla cookies